Visning
Å reise rundt på visninger kan ofte føles som ekstremsport, men det er din beste sjanse til å gjøre deg kjent med en bolig. En visning kan lett bli hektisk og uoversiktlig, og i løpet av minutter skal du bestemme deg for om du befinner deg i ditt neste hjem – og ditt livs investering. Du har mye å vinne på å holde hodet kaldt og undersøke boligen så grundig som mulig. Exbos meglere er forberedt og skal kunne svare eller finne ut av alle spørsmål du har før budinngivelse.
Grundig undersøkelse
Det er ikke enkelt å oppdage skjulte mangler på visning. Spør megler om boligens tilstand og oppussing som er gjort.
Her får du flere tips om boligkjøp og hva du skal se etter på visninger:
Vann og strøm
Les salgsoppgaven nøye og lag en sjekkliste. Øverst på den bør det stå «vann og strøm». Vannskader og feil på det elektriske anlegget kan bli svært kostbart dersom de oppdages for sent. Be om dokumentasjon på at fagfolk har utført arbeidet etter boka, og sjekk at det elektriske anlegget er av nyere dato. Om det ikke er det, sjekk ut priser for å få det skiftet.
Våtrom
I våtrom ser du etter tegn til råte og fuktskader. Er det lukt? Er fliser og fuger hele? Sprekker kan indikere lekkasje. Test gjerne ventilasjonen ved å skru på varmtvannet i dusjen. Og hvis du legger en klinkekule på gulvet, skal den finne veien til sluket. Vær oppmerksom på formuleringer som «noe fukt målt i baderomsvegg». Da er du pliktig til å avdekke hvor alvorlig forholdet er, og kan ikke senere anføre det som en mangel at hele badet måtte settes i stand.
Offentlige planer
Ta en tur på plankontoret i kommunen. Megler skal opplyse deg om offentlige planer, men finnes det også planlagte prosjekter som kan påvirke deg?
Har det vært noen nabofeider? Hvor er tomtegrensene? Er alt som er bygget søkt godkjent?
Kjøpe Leilighet:
Hvordan gå frem for å kjøpe selveier/borettslagsleilighet?
Få orden på finansieringen før budrunden
Du bør aldri by på en bolig før du har orden på finansieringen. Her lønner det seg å oppsøke flere banker for å sammenligne betingelsene. Bud er bindene, og dersom du legger inn bud uten at det er gyldig kan du i verste fall bli holdt erstatningsansvarlig.
Sett en grense
Undersøk området boligen ligger i, og sett et øvre tak for ditt bud før budrunden.
Hva er kvadratmeterprisene her og hva går tilsvarende boliger for? Sjekk både FINN og gå på flere visninger. Sett deg så et øvre tak for hva du er villig til å gi for en bolig og hold deg til dette. Forhør deg gjerne med meglere når du er på visning, de kan veilede deg mot det beste kjøpet.
Vit hva du kjøper
Før du legger inn bud, bør du sette deg godt inn i salgsoppgaven. Selv om boligen er fin å se på, kan det være behov for utbytting av vinduer, eller borettslaget/sameiet skal gjøre store oppgraderinger. Dette kan påvirke kostnadene dine. Spør megleren om alt du lurer på. Det et av de største kjøpene du gjør i livet, og tiden du bruker på handelen bør reflektere dette.
Ikke by på mer enn én bolig om gangen
Tommelfingerregelen er at du aldri skal by på mer enn én bolig om gangen. Bud er bindene, og dersom du får tilslag på bud i ulike budrunder er du i en knipe. Det er viktig å merke seg at det eksisterer ingen angrerett ved salg/kjøp av fast eiendom.
Legg plan for budrunden
Legg en slagplan før du kaster deg med i budrunden. Dersom det gjenstår en budgiver, og du kommer inn fra sidelinjen kan du vippe denne personen av pinnen. Du ønsker ikke å ha unødvendige konkurrenter i budrunden, så forsøk å unngå eller avvent å igangsette budkrigen.
Legg inn bud med runde tall
Før en budrunde starter har de fleste budgiverne gjort opp en mening på hva de ønsker å by, og hvor deres smertegrense ligger. Derfor ender budrunder ofte rett under eller på runde tall. Legg derfor ikke inn bud på 2 490 000,- men eller 2 500 000,-
Unngå for lave intervaller på budene
Når budrunden begynner å tilspisse seg og du kanskje nærmer deg smertegrensen, kan det være fristene å øke med 5000,- og 10 000,-, men dette er bortkastet. Hvis det står 5000,- mellom deg og drømmeboligen, er det fleste løsningsorienterte og skaffer de ekstra tusenlappene. Forsøk i stedet å riste av deg budgivere ved å legge inn bud som f.eks. er 25 000,- og høyere.
Vær tilgjengelig og pass på budfristene
Vær tilgjengelig under budrunden slik at megler kan kontakte deg hvis noen byr over deg. Noen ganger strekker budrunder seg over flere dager, men ofte dreier det seg om timer. Du vil vel ikke la drømmehuset glippe fordi du har glemt telefonen hjemme. Husk at minstefristen for å legge inn bud er kl. 12:00 første virkedag etter annonserte visning.
Ha is i magen
Det som er drømmeboligen for deg, kan være drømmeboligen for mange andre. Noen ganger kan det beste utfallet være å tape budrunden. Selv om det føles som den perfekte boligen glapp, kommer det hele tiden nye boliger for salg. Livet er fult av tilfeldigheter og det samme kan du si om boligkjøp. Det er mange faktorer som påvirker budrunden; hvor mange visningsdeltakere, om det er investorer blant budgiverne, hvor mange som har sett boligen på FINN osv. Jo lengre du titter og jo flere visninger du går på, jo større er sannsynligheten for at drømmeboligen dukker opp på nytt.
Siste nytt fra Exbo
Verdivurdering steg for steg
Velg en lokalkjent megler Når du skal selge boligen din, er det viktig å få...
Historisk boligprisoppgang i Mai
Boligprisene steg med 2,3 % i Kristiansand og 1,9% i landet forøvrig. Det er...
God start på 2020 i Søgne
Exbo eiendomsmeglings kontor i Søgne med leder Lars Hauge i spissen, melder om...
Godt boligmarked i Lillesand
Lillesand og nærheten til alt Bare 20 minutter øst for Kristiansand finner du...
Beste hyttemarked på flere år!
At høstferien er en bra salgsuke er ikke noe nytt, men i år har den allikevel...
Vil du bli vår nye kollega i Lillesand?
Eiendomsmegler i Exbo Exbo avdeling Lillesand er en meget etablert...
Hvordan finne riktig megler til din bolig
Riktig megler Når du skal selge bolig er det lurt å velge en megler som du...