På 80-tallet opplevde Hånes en barnebølge uten sidestykke. Derfor ble et av landets mest spesielle byggefelt bygd i bydelen, med glasshus, pyramidehus og hus som kunne snurre rundt.

– Byggeprosjektet ble kalt ”Bygg for fremtiden”. Boligene i dette feltet var fremtidsrettet og hadde forskjellige formål. På 80-tallet fikk prosjektet landsdekkende omtale i media og er i dag blitt til et populært boligområde, sier Marit Havik Staalesen og Ståle Thortveit, meglere i Exbo Kristiansand.

4500 innbyggere

I dag bor rundt 4500 av Kristiansands innbyggere på Hånes. Bydelen ligger på byens østside, mellom Hamresanden og Varoddbrua. Hånes ble raskt et populært bosted og på midten av 80-tallet hadde området svært mange småbarnsfamilier.

Fem barnehager

– Stedet har gode tilbud for barn og unge. Blant annet er det fem barnehager, to barneskoler og en ungdomsskole. I tillegg har man Hånes senter, to dagligvarebutikker, egen idrettshall og kunstgressbaner, sier Havik Staalesen.

I dag har Hånes rundt 2000 boenheter og Kristiansand kommune har anslått at potensialet i bydelen ligger på i underkant av 3000 boliger. I fremtiden er det mest sannsynlig at det bygges flere leiligheter i området.

– Hånes utmerker seg med at det finnes boliger i alle størrelser og prisklasser, sier Havik Staalesen.

Mange flotte strender

En sjelden god beliggenhet helt i sjøkanten er høyt på listen over fasiliteter som trekker nye innbyggere til Hånes. Her trenger man ikke reise langt for å nyte sommeren på stranda.

– Her finnes mange flotte vestvendte strender, hvor stranden som på folkemunne heter ”Piningen” er den fineste. Kjente Hamresanden har for øvrig gåavstand for de fleste innbyggerne på Hånes, sier Exbo-megleren.

Hva finnes i området:

Barnehage – Nøtteliten (kommunal), Jordbærveien (kommunal), Rakkerungan, Timesnes gårdsbarnehage, Solkollen og familiebarnehagene Hvetekornet og Berhuskollen.

Skole – Hånes barneskole med to avdelinger, Heståsen (1.-4.trinn) og Brattbakken (5.-7.trinn). Vigvoll ungdomsskole. Ansgarskolen.

Matbutikk – Kiwi som ligger i Hånes senter og Rimi. Verdt å nevne Randesund Hagesenter som har drevet i 100 år.

Rekreasjonsområder – Hånes ligger nær sjøen og flere vestvendte strender som er åpne for alle. Hamresanden er kun en spasertur unna.

Idrett – Solvika kunstgressbane ligger i Vigvollåsen. Denne banen har flomlys. Håneshallen ligger ved Hånes barneskole.

Avstander – 9 km til Kvadraturen, 8 km til flyplassen på Kjevik, 6 km til Sørlandssenteret. Gode bussforbindelser.

Turtips på Hånes:

Etter en jul med mye god mat kan det være greit å komme seg ut i aktivitet igjen. På Hånes finnes en rekke alternativer, blant annet denne turen på 5,5 km:

* Start ved HydroTexaco. Gå gangveien langs E-18 til Timeneskrysset. Gå inn grusveien ved Timenes og gå Timenesveien til rundkjøringa inn mot Lauvåsen. Fortsett opp til Frikirken og inn i Grovika. Gå til høyre inn i Grovikveien og fortsett inn i Grovikstien. Ta til venstre på toppen og gå over løkka slik at du kommer inn igjen på Grovikveien. Ta til høyre mot Ansgarskolen og gå gangveien ned forbi Solløkka. På toppen ved murhusene i Vigvollåsen tar du ned til høyre mot Piningen. Gå rett fram mellom den brune garasjen og det hvite huset slik at du kommer ned til Vigvoll gård. Gå veien (Nedre Hånes) bort til Planteskolen. Ta deretter inn under rundkjøringa i Hånesveien og du er tilbake ved bensinstasjonen.