Selv om Høllen de senere år har fått nye moderne boligstrøk dominerer den ekte sørlandsidyllen med gammel, sjarmerende trehusbebyggelse knyttet til sjø og skjærgård. Helt siden 1500-tallet har det vært yrende liv ved brygga i Høllen.

– For meg er Høllen brygge den hyggeligste plassen for å kjøpe is til ungene om sommeren mens man fyller drivstoff på båten, for så å tøffe ut i den fineste skjærgården jeg kan tenke meg, sier Kjell-Arne Arnesen, eiendomsmegler i Exbo, om Høllen.

Han har selv båten liggende i Solta småbåthavn og stortrives om sommeren på Søgnes eldste tettsted, som har røtter helt tilbake til 1500-tallet som tingsted, handelssted og tidligere utskipningshavn for tømmer.

435 husholdninger

Høllen er i dag ett av Søgnes mest populære bosteder og ligger like ved havet, to kilometer fra kommunens sentrum på Tangvall. Frem til krigen var Høllen eneste tettsted i Søgne, men utgjør i dag en del av Søgne tettsted (Tangvall) med rundt 2000 innbyggere. I det som regnes som sjønære Høllen finnes 435 husholdninger med 2,4 personer i snitt per husholdning. Det viser tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Elvemunningen, der Søgneelva møter havet og brygga i dag ligger, har vært et samlingssted rundt 500 år. Her er det store småbåthavner, gjestehavn, bensinstasjon og dagligvarebutikker. Den mangeårige restauranten og puben ble nedlagt i 2013, men Høllesanden Bay Wok og nærbutikken Joker kan fremdeles stille sulten. Like ved finner man en barnevennlig, langgrunn badestrand, og strandstien fra Høllen til Årossanden er verd en spasertur.

Skjærgårdsmat på Verftet

Brygga i Høllen er utgangspunkt for båtrutene som hele året går mange daglige rundturer til Borøya, Skarpøya og Ny-Hellesund.

– Med båt er det kort vei til ut til blant annet Ny-Hellesund, hvor jeg varmt kan anbefale en matbit på Verftet, sier megler Arnesen og smiler.

På nettstedet nabolag.no finner man fakta om bydeler og tettsteder i Norge. Her kan innbyggerne selv rangere bostedets fasiliteter på en skala mellom én og ti, og legge inn kommentarer om det aktuelle stedet.

– Fredelig og stille kyststrøk med mange muligheter! Strand kun meter fra nabolaget, skriver en av innbyggerne i Høllen.

Storbrann i 1888

Beboerne mener Høllen har trygge veier og steder for barn, gode skoler og barnehager, mange turmuligheter, god gateparkering og lavt støynivå. Alle disse punktene har innbyggerne gitt minimum åtte poeng.

Høllens lange historie har ikke forløpt uten dramatikk. I 1875 var 37 familier (216 personer) bosatt i Høllen, men brannen 10. august 1888 la dampsag, landhandel, gjestgiveri og 10 hus i aske. Husene ble gjenoppbygd, og Høllegada er fortsatt en idyllisk perle med hvitemalte hus på rekke og rad. Gata er stengt for gjennomkjøring i dag.

Hølledagene som går av stabelen hver sommer er blitt et populært arrangement. Her kan man finne ting på et oppsatt marked, kose seg med utstillinger og forskjellig underholdning.

 

Høllegada, Høllen.
Høllegada, Høllen.

 

Et utsnitt av Høllen:

31 % er barnefamilier

83 % eier sin egen bolig

14 % eier hytte

77 % har bolig på over 120 kvm

44 % av boligene er eldre enn 20 år

80 % av eiendommene har pris over 2,5 mill.

 

Hva slags boligtyper:

80 % enebolig

17 % hybel/annet

3 % rekkehus

 

Hva finnes i området:

Barnehage – Sjøstjerna barnehage (1-5 år), Sangvik gårdsbarnehage (3-6 år) og Søgne barnehage (0-6 år).

Skole – Nygård barneskole, Tangvall ungdomsskole, Søgne videregående skole (3 km) og Agder folkehøyskole i Langenes.

Matbutikker – Joker Høllen og Ica Nær Høllen.

Steder i nærheten – Hølledale, Tangvall (2 km), Ny Hellesund (4 km) og Lunde (4 km).

Idrett – Nygårdshallen og skolens balløkke like utenfor. Family Sports Club Søgne (2 km) og Søgne Treningssenter (2 km).

Avstander – 32 km til Kjevik flyplass og 10 km til togstasjonen på Nodeland. Brygga i Høllen er knutepunkt for busstrafikken i Søgne og til Kristiansand.

 

Vi kan Søgne!

I uke 4 , 25-29 januar gir vi alle dere som har bolig i Høllen, gratis verdivurdering av din bolig!

Ønsker DU at jeg skal komme hjem til deg og gi deg en GRATIS og uforpliktende verdivurdering av din bolig (verdi: kr. 2 500,-), så håper jeg du tar kontakt med meg på tlf. 955 56 777 eller på mail: kaa@exbo.no