Birkeland har utviklet seg til å bli et levende sentrum for en vakker naturkommune i stadig vekst. 

Birkeland har rundt 2700 innbyggere og er selve hjertet i Birkenes kommune. Stedet ligger helt vest i Aust-Agder og grenser mot Kristiansand i vest og Lillesand i sør.

– I en kommune med mye flott natur er Birkeland et livlig sentrum med mange gode tilbud for innbyggerne, sier Martin Olsen, eiendomsmegler i Exbo Lillesand.

Gode tilbud for barn og unge

Birkenes har virkelig utviklet seg til å bli en indrefilet blant Agders innlandskommuner. Her finnes et yrende kulturliv og gode tilbud for barn og unge. Kommunen har full barnehagedekning og skoler som enten er nyopprustet eller skal renoveres. Birkeland har en koselig sentrumsgate med mange butikker, hotell og folkehøyskolen Sørlandet like ved.

– Barn og unge får en god oppvekst på Birkeland hvor det finnes mange aktiviteter. Lysløypa og et rikt idrettstilbud innen fotball, barneidrett, volleyball, håndball og skiskyting. Stedet har fått frem dyktige skiskyttere som Gunn Margit Andreassen og Lars Helge Birkeland, forteller Olsen, som har opparbeidet seg gode lokalkunnskaper om Birkeland.

Over 400 arbeidsplasser

Jord- og skogbruk er viktige næringer, men kommunen har også over 400 industriarbeidsplasser. Den største bedriften er 3B Fiberglass Norway (tidligere Owens Corning) med rundt 180 ansatte. Andre større bedrifter er Uldal Vinduer og Dører, Foss Bad, Scanflex, KOAB Industrier og Birkeland Trykkeri.

De siste årene har områdene rundt Birkeland sentrum blitt bygget ut til moderne boligfelter.

– På 70-tallet da Norsk Glassfiber ble etablert startet en stor utbygging av boliger på Birkeland. Da ble blant annet Nordåsen etablert. I dag bygges det boliger på Natveitåsen hvor det finnes et bredt utvalg av tomter og boligtyper, sier Olsen.

Over 1000 år gammelt tre

Kommunen er 675 km2 stor og har gode naturressurser. Tovdalselva er et vakkert verna vassdrag som renner gjennom kommunen og byr på bade- og fiskeopplevelser. Det kanskje mest spesielle stedet på Birkeland er eika ved Vestre Mollestad. Her finner man landets nest eldste eiketre, som er over 1000 år gammelt og har en omkrets på over 10 meter. NRK har blant annet laget en reportasje om treet og stedet er blitt en turistmagnet.

Hvem bor på Birkeland:

  • 24 % er barnefamilier
  • 73 % eier sin egen bolig
  • 30 % har bolig på over 120 kvm
  • 58 % av boligene er nyere enn 20 år
  • 61 % bor i enebolig
  • 74 % av eiendommene har pris mellom kr. 1 mill-2,5 mill.

Hva slags boliger:

  • 60 % eneboliger
  • 21 % blokk
  • 19 % leilighet og andre boligtyper

Hva finnes i området:

Barnehage – Birkeland barnehage, Eikenøtta naturbarnehage og Hampehaugen barnehage er noen av barnehagene på Birkeland.

Skoler – Birkeland barneskole, Valstrand ungdomsskole, Møglestu videregående skole (13 km) og Vennesla videregående skole (21 km).

Matbutikker – I Birkeland sentrum er det en rekke butikker. Blant annet Coop Prix og Kiwi.

Rekreasjonsområder – Birkeland er omkranset av skog og har mange gode turløyper til fots. Et turtips kan nevnes: Tur fra Valstrand skole, langs Valtjønn til Lomholmen, en idyllisk tur langs vannet på rundt en kilometer.

Idrett – Birkenesparken fotballanlegg, aktivitetsanlegget ved Birkeland folkehøyskole og det nyopprustede idrettsanlegget ved Valstrand skole. Her finner du blant annet sandvolleyballbane, asfaltert håndball- og basketballbane, to utendørs bordtennisbord og gymsal som kan leies på kveldstid og i helgene.

Avstander – 21 km. til flyplass (Kjevik), 16 km. til Lillesand, 28 km. til Sørlandssenteret, 25 km. til togstasjonen i Vennesla.