Før visning:

Et godt tips er å gjøre en grundig og god jobb allerede før du drar på visningene. Her er noe av det du burde tenke på og gjøre før du drar på visning:

 • Ha finansieringen i orden. Søk om et finansieringsbevis hos banken først, slik at du har en bekreftelse på at du har pengene i orden.
 • Gå på andre visninger i området du ønsker å kjøpe bolig. Gjerne så mye som et halvt år før du har tenkt å kjøpe.
 • Bli godt kjent med boligen før visningen. Les salgsoppgave, med vedlegg, grundig i forkant.
 • Følg med på Finn.no og hva tilsvarende boliger ligger ute for og har blitt solgt for i samme område, og finn ut hva som vil være et fornuftig prisnivå.
 • Sett en grense for hvilket beløp du ønsker å by.
 • Hvordan du vil by underveis, kan være lurt å planlegge i forkant. Gjør deg opp noen tanker, og vær enig om fremgangsmetode med den du eventuelt kjøper boligen sammen med. Bli enige om hvor mye dere byr hver gang og hvor grensen deres går.

På visning og  i budrunde

Vi har også en del tips til ulike ting du bør tenke over når du er på visning og i budrunde:

 • Er du sikker? Er boligen faktisk så fin og praktisk som det så ut som i prospektet? Er man i tvil og tenker «dette krever bare litt oppussing», kan det være lurt å spørre seg selv: Er jeg egentlig så god på oppussing? Har jeg tid til det? Er krangling med min bedre halvpart over feilkappet listverk noe jeg orker? Sitter du med en magefølelse om at dette ikke blir riktig, eller er usikker på enkelte ting, kan det være lurt å legge det bak dere og heller se etter neste drømmebolig.
 • Hold på grensen du har satt. Begynner prisen å bli høyere enn taket du har satt deg, trekk deg ut av budrunden. Det finnes alltid kjøpsalternativer.
 • Ikke by på mer enn én bolig om gangen. Vinner du budrundene begge plasser har du faktisk låst deg til kjøpet. Det eksisterer ingen angrerett ved salg/kjøp av fast eiendom, og her må man følge regler.
 • Ditt overtakelsestidspunkt kan gjøre budet mer attraktivt. Avhengig av hva selgers situasjon er, kan det lønne seg å være fleksibel på overtakelsestidspunkt, f.eks. om selger har flyttet ut og ønsker rask overtakelse. Her kan det å indikere fleksibilitet overfor megler gjøre at du vinner over noen som stiller harde krav.
 • Forberedelse før kjøp av bolig er viktig

Vårt viktigste tips er å forberede seg godt i forkant av et boligkjøp. Det du kjøper skal jo være ditt hjem, også økonomisk, i flere år fremover. Når budet er akseptert av selger, ring og gi banken din beskjed. Underveis i prosessen har banken bekreftet at finansieringen er i orden overfor megler, men noe lån er ikke utbetalt. Avtal overtagelse med selger og megler, signer lånedokumenter og boligen er din.

 

Vi i Exbo har vårt eget boligkjøperregister for deg som ønsker å kjøpe boliger på Sørlandet. Send oss en mail på post@exbo.no over hva du ønsker så legger vi deg inn i våre systemer.

Lykke til med boligkjøpet!