I nesten 600 år var Lunde Søgnes desiderte navle. Selv om Tangvall har tatt over styringen lever lokalsamfunnet langs elvebredden i beste velgående.

– Boligområdet langs Lundeelva er en av Sørlandets flotteste perler. Lunde er et gammelt og veletablert sted med lang historie, og har i dag et godt og variert tilbud i form av blant annet dagligvarebutikk, bensinstasjon, frisør, barnehage og skole, sier Lars Hauge i Exbo.

Rent historisk var Lunde administrasjonssentrum i Søgne fra rundt 1775 til 1974, men allerede fra 1400-tallet var stedet et slags sentrum. Her var det etter hvert skysstasjon, gjestgiveri, båtbygging og mølle.

Karosserifabrikken

På Lunde lå Brødrene Repstads karosserifabrikk med opptil 100 ansatte, som fra 1925 til 1990 produserte busser til ut- og innlandet. I dag huser fabrikk-bygningene Gyli Plast som former plast til ethvert formål.

Lunde, som ligger på to kilometer vest for Tangvall, har beholdt sitt særpreg langs vakre Søgneelva som slynger seg gjennom landskapet. Her finnes flere badeplasser, blant annet Torvesanden, en flott opparbeidet sandstrand ved Vagles ved utløpet av elva.

Hauge sier at det omsettes klart flest eneboliger på Lunde.

– Det er flere flotte og tradisjonsrike boliger på Lunde. Eneboliger er den klart dominerende boligtypen. Over halvparten av alle boliger som er solgt på Lunde de siste fem årene har vært eneboliger, opplyser Hauge i Exbo.

Statistikkene viser at det finnes 63 prosent boliger på Lunde som går inn under kategorien enebolig.

Søgne bygdemuseum

På nettstedet nabolag.no finner man fakta om bydeler og tettsteder i Norge. Her kan innbyggerne selv rangere bostedets fasiliteter på en skala mellom én og ti, og skrive inn kommentarer om det aktuelle stedet.

Innbyggerne på Lunde fremhever trygg- og sikkerheten, lavt støynivå, turmulighetene og kvaliteten på skoler og barnehager. Alle disse punktene har innbyggerne gitt minimum åtte poeng.

Vest for Lunde sentrum ligger Søgne prestegård (prestegård fra 1896), Lunde skole (fra 1961) og Tinntjønn skole (fra 2002) med idrettshall. Like ved ligger også Søgne hovedkirke i tilknytning til bygdemuseet, som består av tre tilflyttede bygninger, våningshus, stabbur og kvern. Her finner man om lag 700 gjenstander som forteller om det gamle bygdesamfunnet i Søgne. Vi har plass til ca. 70 barn i aldersgruppen 0-6 år fordelt på 3 avdelinger, Humla, Myggen og Knotten. Hver avdeling har egen inngang med garde

 

Et utsnitt av Lunde/Vedderheia:

46 % er barnefamilier

78 % eier sin egen bolig

5 % eier hytte

48 % har bolig på over 120 kvm

65 % av boligene er nyere enn 20 år

47 % av eiendommene har pris mellom 1 og 2,5 mill.

 

Hva slags boligtyper:

63 % enebolig

20 % rekkehus

17 % hybel/annet

 

Hva finnes i området:

Barnehage – Leireklatten barnehage (3-5 år), Salemsveien Familiebarnehage (0-5 år) og Lisebo familiebarnehage (0-6 år).

Skole – Lunde barneskole, Tinntjønn ungdomsskole (1 km), Tangvall ungdomsskole (1 km), Søgne videregående skole (4 km) og Agder folkehøyskole (7 km) i Langenes.

Matbutikker – Coop Extra Lunde og Rema 1000 Søgne.

Steder i nærheten – Tangvall, Vedderheia og Trysnes.

Idrett – Søgne fotballbaner (2 km), Nygårdshallen (3 km), Family Sports Club Søgne (2 km) og Søgne Treningssenter (3 km).

Avstander – 32 km til Kjevik flyplass og 10 km til togstasjonen på Nodeland.

Vi kan Søgne!

I uke 5 , 1-5 februar gir vi alle dere som har bolig i Lunde i Søgne, gratis verdivurdering av din bolig!

Ønsker DU at jeg skal komme hjem til deg og gi deg en GRATIS og uforpliktende verdivurdering av din bolig (verdi: kr. 2 500,-), så håper jeg du tar kontakt med meg på tlf. 982 80 340 eller på mail: lh@exbo.no