Store, landlige eneboliger med egen strandlinje på beste vestkant av Mandal. Sånum er stedet der innbyggerne nyter sol, sommer og slaraffenlivet.

– Sånum er et idyllisk bosted, med strender, sjø, skog og mange turmuligheter. Her slipper man unna hverdagens stress, selv om Mandal sentrum kun er to-tre kilometer unna Mandal. Sånum har lenge vært et av Mandals mest populære bosteder, sier Siren Skoie, eiendomsmegler i Exbo Mandal.

220 husholdninger

Den velkjente Bankebroa som ble bygget i 1962 er inngangsporten til det populære bostedet med drøyt 600 innbyggere og 220 husholdninger. Stedet domineres av større eneboliger over 120 kvadratmeter. Men Sånum er kanskje det stedet i Mandal som har flest virkelig store boliger. Faktisk er tre av ti boliger på Sånum over 160 kvadratmeter.

– Stedet er blitt bygget ut de siste årene og har i dag mange bolighus og sommerhytter.

Ronatunet på Rennes er et helt nytt byggefelt, sier Skoie.

Det sjarmerende landsbylivet finner man like vest for Mandal, der Skagerrak blir til Skogsfjorden. Helt frem til i fjor ble tettstedet regnet som en del av Mandal. Nå er Sånum skilt ut som eget tettsted.

Rona – et eldorado

Sånum har en vakker beliggenhet med vannlinje på både nord- og sørsiden. Mot Lundevik i sørvest finnes også en rikere løvskog.

– I topografisk betegnelse består Sånum av sandbunn, knatter og større koller, opplyser megleren.

For de som padler i kajakk eller kano regnes Rona som et eldorado. Her kan man padle i blikkstille vann, helt usjenert for både vind og bølger. Badeplassen innerst i Rona har i årevis vært et yndet sted for mandalittene. Her stiger badetemperaturen til langt over 20 grader en god sommerdag.

På nettstedet nabolag.no kan innbyggerne selv stemme på det de mener er nabolagets beste fasiliteter. På en skala fra én til ti scorer stedets turmuligheter 9.5 poeng.

Et utsnitt av Sånum:

  • 37% er barnefamilier
  • 91% eier sin egen bolig
  • 7% eier hytte
  • 60% har bolig på over 120 kvm
  • 39% av boligene er nyere enn 20 år
  • 48% av eiendommene har pris mellom kr. 1 mill-2,5 mill

Hva slags boligtyper:

  • 96 % eneboliger
  • 4 % leiligheter, rekkehus og andre typer boliger

Hva finnes i området:

Barnehage – Sånum barnehage, Furulunden familiebarnehage og Sanitetsforeningens barnehage.

Skole – Furulunden barneskole, Blomdalen ungdomsskole og Mandal videregående skole. Alle skolene ligger rundt to kilometer unna.

Matbutikk – Ingen matbutikker i umiddelbar nærhet. Rundt 2,5 km til alle byens fasiliteter.

Rekreasjonsområder – Landehovde er et flott område som ligger like ved Sånum. Her kan man se ruiner etter andre verdenskrig, flere bunkere helt i enden av skogen ligger kanonstillingen med fin utsikt mot skjærgården.

Sånum har en rekke fine badeplasser og kort avstand til alle Mandals strender.

Avstander – 60 kilometer til Kjevik lufthavn og 27 km til togstasjon i Marnardal. Bussforbindelser til Mandal sentrum.