Rekreasjonsområdet Furulunden er kåret til joggernes Mekka i Norge. Da er det kanskje ikke så rart at Kalle Glomsaker og løperne i MHI har brukt skogen hver mandag, onsdag og fredag fra fem til halv syv, i snart 40 år.

Furlunden er en 1400 dekar stor grønn lunge av skogs- og parkområdet. Den er omkranset av bydelene Vestnes og Sanden og en del av de elleve sandstrendene ut mot Mannefjorden. Det vakre friluftsområdet ble i 2001 kåret til Norges beste friluftsområde, blant annet for sin nærhet til Mandal sentrum. Fra byens handlegater er det kun en ti minutters spasertur ut i Furulunden.

For 200 år siden var det som i dag er Furulunden bare åpne sandsletter. For å stoppe sandflukten fikk sorenskriver Friedrichsen en idé om å lage et belte av skog. Furutrær ble valgt fordi de egner seg best i sandbunn.

I krigsårene 1940-1945 holdt 2000 tyske soldater til i Furulunden og skogen ble lukket for lokal-befolkningen mens strendene og stiene ble minelagt. Etter krigen ble Furulunden et yndet rekreasjonsområde. I 2008 ble området kåret til landets beste joggeområde av Visitnorway, i skarp konkurranse med turområder i Oslo, Bergen og Stavanger. Løpegruppen i MHI har brukt skogen hver mandag, onsdag og fredag siden 1980. Idrettsleder Kalle Glomsaker mener Furulunden er så viktig at han kaller den Mandals grønne apotek.

Exbo kan Mandal.

Vi vet hvorfor 1777 mandalitter har valgt å bo ”vegg i vegg” med Furulunden.