Kjøp og salg av bolig er for de aller fleste den største investeringen man gjør i livet, og boligmarkedet er noe som mange viser interesse for. Året er 2020 og måneden er mars da koronaviruset ankom Norge. Norge ble stengt ned, arbeidstakere ble permittert og ikke minst fryktet man at boligmarkedet skulle krasjlande og stoppe helt opp. Slik ble det ikke. En kombinasjon av lavere renter og koronaeffekten med at folk tilbragte mye mer tid hjemme gjorde at 2020 ble tidenes år med tanke på salg av brukte boliger og fritidsboliger.

Hvordan blir 2021?

Vi har spurt to meglere i Listerregionen om hvordan de ser for seg at boligmarkedet blir i 2021. Daglig leder og eiendomsmegler Kristoffer Munksgaard i Exbo tror at 2021 kommer til å bli et solid år akkurat som i 2020. – Vi ser at de lave rentene har satt fart i markedet. Det er økt etterspørsel og for første gang på mange år har det blitt solgt flere boliger enn det har blitt lagt ut i Listerregionen, sier Munksgaard. Han forteller videre at denne trenden også har fortsatt inn i 2021 hvor han opplever godt trykk på visningene.  – Allerede til nå i år har jeg hatt flere budrunder hvor boliger har blitt solgt langt over prisantydning. Det er selvfølgelig kjempegøy for selgere, men jeg har også noen skuffede budgivere som ikke har vunnet frem og håper på at det kommer ut nye og spennende eiendommer for salg.

 

Godt år for fritid

Munksgaard opplever at det ikke bare er helårsbeboelse som har hatt en økning. Fritidsmarkedet har tatt helt av. Han har vært fritidsmegler for Exbo siden 2017 og har aldri før opplevd en så stor etterspørsel. – Jeg tror at fritidsmarkedet kommer til å bli hett, også i 2021. I år som i fjor ser mange nordmenn på muligheten til å feriere i Norge. Da er det mange som ønsker å kjøpe seg en fritidsbolig. Det er for få fritidsboliger i markedet i forhold til etterspørselen. Vi så at alle fritidseiendommer ble solgt i fjor. Så om du går med tanke om å selge din fritidsbolig/hytte vil det absolutt være smart å gjøre det i år. Sesongen kommer til å starte rekordtidlig, mener han.

 

Stort trykk

Eiendomsmegler Kai Birger Amundsen i Exbo har vært eiendomsmegler i 14 år hvor 12 av dem har vært i Flekkefjord og omegn. Han har nesten ikke opplevd et større trykk enn nå. –  Jeg har masse folk på mine visninger og jeg får til og med bud inn på eiendommer som ikke har kommet ut på finn.no enda. Jeg tror at boligmarkedet i 2021 kommer til å være meget sterkt. Lave rentene samt det at vi bruker mer tid hjemme enn før gjør at man drømmer om noe nytt, større eller annet enn det man har i dag, sier Amundsen. Skal han komme med ett råd til de som skal selge bolig i 2021 så er det å ikke vente til høysesong. Når vi kommer til høysesong kommer det ofte mange boliger ut på markedet, og akkurat «din» bolig vil ikke skille seg like mye ut. I tillegg er det lurt å komme tidlig i gang med prosessen slik at man kan planlegge og lage en fornuftig fremdriftsplan.

Amundsen forteller at det er et stabilt marked i Listerregionen nå og at han gleder seg over at vi nå er inne i en god periode. Utsiktene både med tanke på rentene, men også fornyelser i distriktet gjør at han ser lyst på den neste tiden. Han ser likevel at det er ekstra stor etterspørsel etter de «gode» objektene. Det er boliger som man kan flytte rett inn i, uten at man trenger å gjøre noe, og der man får en god beliggenhet.  Beliggenhet blir bare viktigere og viktigere, understreker Amundsen.

Tips til boligselgerne

Både Munksgaard og Amundsen er enige om at gode forberedelser er viktig. De nevner begge noen tips som de ser virker:

  • Rydde og ikke minst vaske godt før visning. Alle liker å komme inn i en ren bolig
  • Kom tidlig i gang slik at man kan bruke den tiden man trenger på forberedelser
  • Sørg for at det er lys i alle lyspærer
  • Har du en vegg som er veldig mørk eller slitt kan det være lurt å male over med en fin lys farge
  • Velg en markedsføringspakke som når ut til mange potensielle kjøpere. Det får man igjen i den andre enden. Får man med bare èn ekstra budgiver kan det bety en vesentlig høyere salgssum.
  • Velg den megleren som du liker best!

 

 

Exbo Eiendomsmegling, en del av Flekkefjord Sparebank – Lyngdal, Farsund, Kvinesdal, Flekkefjord og Moi