VOIEBYEN – STEDET MED «SUPPA» I SENTRUM

Alle bydeler har sitt eget samlingspunkt der mennesker på tvers av alder og sosial bakgrunn møtes. I Voiebyen samles folket i «suppa», det vil si området ved Rema, gjenbruksbutikken eller det lille tjernet som heter Fåretjønn. Voiebyen ligger rundt seks kilometer sørvest for sentrum av Kristiansand og tilhører delområdet Voie-Møvik. Området er en del av Vågsbygd som samlet er den største bydelen i Kristiansand med over 22.000 innbyggere. Bydelen kan skilte butikksentre, skoler, barnehager og badestrender.

Barnevennlig

Kjell-Arne Arnesen, eiendomsmegler i Exbo, har gode lokalkunnskaper om bydelene rundt Kristiansand. Han mener Voiebyen er et godt sted for barnefamilier og et sted man kan trekke seg bort fra den hektiske hverdagen.

– Her finner du barnevennlige, godt etablerte nabolag. Stedet har 39 prosent barnefamilier og lagt tilrette med gode oppvekstvilkår for barn og unge. Her kan man trekke seg tilbake fra byen, samtidig som det er kort vei og gode forbindelser til Vågsbygds og Kvadraturens fasiliteter. Voie er omkranset av nydelige grøntområder og badevann, sier Arnesen.

Innbyggerne i Voiebyen har i mange år kalt strøket rundt Voie senter for «suppa». Det er her kamerater, foreldre, besteforeldre og svigerforeldre treffes. Et sted der det gode miljøet i Ytre Vågsbygd har vokst seg frem. Statistikkene viser at mange som er født og oppvokst her ønsker å bo der også i sin alderdom.

Lysløype med historiske stoppesteder

Lysløypa som starter ved Voie kirke blir godt brukt av innbyggerne. Her kan man vandre innover på grusveier mot enten badevannet Buvann eller på stier som leder til historiske steder, blant annet steder tyskerne brukte under andre verdenskrig.  Voiebyen har sett en utvikling i boligbyggingen de siste årene.

– Boligfeltet her er kjent for sine eldre eneboliger med opprinnelig enkel standard. De fleste er nå påbygd og oppgradert til dagens standard. Det finnes også lavblokker, rekkehus og populære terrasseboliger her, sier Arnesen.

Rent geografisk skiller Voie seg ut sammenliknet med resten av Vågsbygd. Ser man på veien fra Kjosbukta til Holskogen, følger den et dalløp som går fra en bukt til en annen. Går man langt tilbake i tid gikk det vann over samme vei, og man har funnet beinrester fra hval her. Området utenfor dagens vei var den gang ei øy og man tror derfor det var naturlig å kalle ”øya” for Voie.

Hvem bor i Voiebyen:

 • 39 % er barnefamilier
 • 90 % eier sin egen bolig
 • 9 % eier hytte
 • 67 % har bolig på over 120 kvm
 • 90 % av boligene er eldre enn 20 år
 • 62 % av eiendommene har pris over kr. 2,5 mill.
 • Hva slags boligtyper:

 • 53 % bor i enebolig
 • 23 % bor i leilighet, hybel eller annet
 • 22 % bor i rekkehus
 • 3 % bor i blokk

Hva finnes i området:

Barnehage – Mummidalen barnehage, Voietun barnehage og Ravneheia barnehage er noen av dem som finnes rundt Voiebyen.

Skoler – Voie skole (1.-7. trinn), Torkelsmyra skole, Sjøstrand skole, Møvik skole (8.-10. trinn) og Vågsbygd videregående skole (3 km).

Matbutikker – Rema som ligger i Voie senter. Kiwi i ytre Vågsbygd.

Rekreasjonsområder – Friluftsområdet Voie-Kroodden har godt opparbeidede turløyper. Den er også opplyst om kveldene. Her finner man også badevannet Buvann. Møvikstranda brukes også av innbyggerne i Voiebyen.

Idrett – Ved Torkelsmyra skole er det en stor kunstgressbane med flomlys. Finnes ballbinge ved Sjøstrand skole. Ikke langt til idrettsplassen i Vågsbygd.

Avstander – 6 km. til Kvadraturen, 22 km. til Kristiansand lufthavn Kjevik og 3 km. til handlesenteret Vågsbygd Amfi.