Hver eneste dag tar man valg. Vi i Exbo vil i dag snakke om det vanskelige meglervalget. Hvorfor er meglervalget et viktig valg? 

Ikke ta for lett på boligsalget – gode valg blir raskt lønnsomme.

Hva er boligen din verdt og hva kan du selge den for? Svaret er ikke alltid det samme. Valg av megler kan ha betydning for om du sitter igjen med årsinntekter i gevinst, eller ikke.

Mange forventer samme prisoppnåelse ved boligsalget uavhengig av megler og hvordan boligen selges. Så enkelt er det ikke. Svært mange tar litt for lett på meglervalget, forteller salgssjef og partner i Exbo Sørlandet, Pål Ødegård.

Kjenner du til noen som har tjent hundretusener på salg av bolig? Vedkommende vil trolig fortelle deg det samme som alle andre som har solgt med stor gevinst – at de valgte riktig megler.

Valg av megler er gjerne den viktigste beslutning du tar ved et boligsalg. Binder du deg til feil megler, taper du både tid og penger. Ødegård har gode råd til boligselgere som ønsker å finne frem til riktig megler.

– Som alt annet i verden, handler det om normalfordeling. Du kan hente inn tilbud fra tre ulike meglere, men hva om du henter tilbud fra tre middelmådige? Da vil du ikke få det beste utgangspunktet, sier Ødegård.

Han viser til at svært mange tror at valg av megler handler om å hente inn tilbud fra et gitt antall meglere.

– Det handler ikke om hvor mange, men om hvem. Bruk tid på å avklare hvem som virkelig er god. Det er jo disse meglerne du eventuelt ønsker å sette opp mot hverandre. Velg den megleren du tror kan skaffe flest interessenter til din bolig. Det er tross alt interessentene som avgjør hvilke pris du sitter igjen med til slutt.

Ødegård forteller at den megleren du får best kontakt med, sannsynligvis er den som vil fungere best når du skal ha visning. Salg av bolig henger til syvende og sist sammen med magefølelsen til de besøkende på visning, forklarer han og legger til:

– Det er utrolig mange penger å tjene på et godt valg, og like mange penger å tape hvis du ikke gjør det.

Dyktige meglere vet hva som er lønnsomt

Som boligselger står du overfor svært mange valg. En dyktig megler hjelper deg til å velge rett, både i store og små avgjørelser.

– At man er glad i å skrive lange beskrivelser av boligens nærområde hjelper fint lite dersom megleren ikke tilbyr kunden riktig markedsføring. Dine budgivere må jo finne boligen. Og i en hektisk hverdag, ønsker målgruppen å lese generell tekst i tjue minutter, spør Ødegård.

Han mener at godt meglerhåndverk er å vite hva man skal bruke energi på.

– Vi kan gjerne ha en artig videovisning av boligen, men at du har en megler som faktisk kan selge og svare godt på spørsmål er det viktigste på slutten av dagen.

En god megler vil fort avklare hva som er lønnsomt og hva du kan la være å gjøre. Er det behov for en interiørkonsulent? Bør du ha nattfoto?

– Investeringene du gjør i forbindelse med salget trenger ikke være betydelige, så lenge det er de riktige, sier Ødegård.

Den viktigste visningen

Ifølge Ødegård er selger selv en viktig bidragsyter til et godt boligsalg. I enkelte tilfeller også ved visning.

– Er du «typen» til det og det er snakk om en større bolig kan du gjerne være til stede på visning. Enkelte interessenter synes det er positivt å møte selger på visning.

Men som med svært mye ellers i verden, kan erfaring bli helt avgjørende. Ødegård mener at boligselgere ikke skal finne seg i at en megler sender assistenter.

– Du valgte en megler, megler skal kjøre visningen. Visning og budrunde er trolig der effekten av å ha en god megler blir mest synlig. Meglerens jobb er å skape trygghet og å vekke interesse. En god megler selger boligen.

Ødegård viser til at tryggheten en megler skaper hjelper godt på budvilje.

– Man føler kanskje at en megler bidrar mest de gangene boligsalget ikke er så enkelt, som når markedet sier at prisantydningen er for høy og det virkelig lugger. Nå er ikke det nødvendigvis feil, men tenk på hvor mye en god megler kan være verdt i de tilfellene du ender opp med mange interessenter og en voldsom budrunde?

Boligmarkedet på Sørlandet har de siste årene vært veldig bra, og vi ser en økende flyttetrend sørover! Flere har etter koronapandemien fått mer fleksible jobber og ser verdien av å bo i roligere omgivelser. Velg en megler som ser verdien av å markedsføre eiendommen din der vi ser folk flytter fra. En megler som klarer å skaffe bare en ekstra interessent og 1 ekstra budgiver utgjør ofte 100-200 tusen i en budrunde!

 

En god megler er en investering, ikke en kostnad, avslutter Ødegård.

Vil du vite mer om hvordan vi jobber? Les mer på www.exbo.no eller send oss en mail på post@exbo.no