Hva passer for deg?

Du velger selv om du vil kjøpe bolig først eller begynne med salget av nåværende bolig. Det finnes fordeler og ulemper med begge alternativene, helt avhengig av situasjonen og hvor kurant boligen er. Her kan du lese om begge alternativene, slik at du kan velge det som er riktig for deg.

Boligmarkedet på Sørlandet har fått en skikkelig boost! Flere har fått øynene opp for hvor heldige vi er som bor på Norges riviera! Omsetningstiden for boligsalg har gått ned og boligprisene har steget. Samtidig er flere og flere i tvil om man bør selge sin nåværende bolig før man kjøper ny.

Her er noen råd og vink på veien.

Å kjøpe bolig først

Kjøper du leilighet eller hus først, har du god tid til å finne den boligen du virkelig vil ha, til en pris du har råd til. Du rekker trolig også å flytte inn i den nye boligen før du behøver å være ute av den gamle. Men det er vanskeligere å vite hvor mye du kan kjøpe ny bolig for. Hvis det tar lang tid å selge den gamle boligen, kan du ende opp med doble kostnader lenge.

Det er bra å kjøpe først hvis:

  • Du har en buffer i økonomien din, eller har lite lån på din nåværende bolig og vet at du kan klare høyere kostnader i en periode.
  • Du planlegger å kjøpe en billigere bolig enn den du selger, og ikke er avhengig av å vite salgsprisen på den gamle boligen før du kjøper den nye.
  • Hvis banken din mener det er uproblematisk å kjøpe før du selger.

Å selge bolig først

Selger du leiligheten eller huset først, vet du hvor mye penger du har til å kjøpe ny bolig for. Du slipper også risikoen for ikke å få solgt den gamle boligen. Men samtidig kan det bli stressende å skulle finne en ny bolig og flytte før overtakelsen av den gamle boligen. Kanskje må du skaffe deg et midlertidig sted å bo før du finner drømmeboligen.

Det er lurt å selge først hvis:

Du tror at det kan ta lang tid å selge den gamle boligen, og at det kan bli vanskelig å få økonomien til å gå rundt hvis du må eie to boliger samtidig. Selv om det kan være stressende å flytte, er ofte stresset forbundet med en overbelastet økonomi, enda verre.

Det er vanskelig å avgjøre hva du kan selge den gamle boligen for, og derfor vanskelig å vite hvor mye du har til å kjøpe et nytt hjem for.

Hvis du velger å selge først, kan du sette en sen overtakelsesdato for kjøperen. Hvis du senere får muligheten til å flytte tidligere, kan du og kjøper kanskje bli enige om en tidligere dato.

Få hjelp av meglere til boligsalget

Det er ikke lett å vite hvordan markedet ser ut. Hvis du er usikker, kan det være lurt å snakke med meglere og få deres oppfatning om pris og tid før du selger leiligheten eller huset. Da kan du lettere avgjøre hva som passer best for deg.

 

Ta gjerne kontakt med oss i Exbo for en uforpliktende prat. https://exbo.no/kontakt-oss/